تکنولوژی سمعک ممکن است آنالوگ، قابل برنامهریزی، نیمه دیجیتال (دیجیتال تریمری)، 100% دیجیتال، هوشمند و هوشمند وایرلس باشد. بهطورکلی سمعک ها آنالوگ یا دیجیتال هستند. سمعکهای آنالوگ، قابل برنامهریزی و نیمه دیجیتال (دیجیتال تریمری) در گروه سمعکهای آنالوگ قرار میگیرند و سمعک 100% دیجیتال، سمعک هوشمند و هوشمند وایرلس در گروه سمعکهای دیجیتال طبقهبندی میشوند. در سمعک آنالوگ سیگنال اکوستیکی به شکل یک سیگنال الکتریکی پردازش میشود، اما در سمعک دیجیتال سیگنال اکوستیکی به کدهای (1 و0) رمزبندی شده و در داخل سمعک پردازش میگردد، سپس مجددا به پیام اکوستیکی تبدیل میشود.
سمعک آنالوگ:
در این سمعکها از تکنولوژی آنالوگ استفاده میشود، بهطوریکه حرکت هوا توسط میکروفون به یک جریان همسان ولی پیچیده الکتریکی تبدیل میشود. صدای آنالوگ مثل تهیه فتوکپی بوده و یک تصویر کلی از صدای اصلی ارایه میدهد. در واقع این پردازش شبیه تهیه کپی مجدد از روی یک فتوکپی است، که در این حالت کیفیت صوتی مطلوبی نخواهیم داشت. به زبان سادهتر این سمعکها همه اصوات را (گفتار و نویز) به یک میزان تقویت میکنند. سمعکهای قابل برنامهریزی و نیمه دیجیتال (دیجیتال تریمری) هم از تکنولوژی آنالوگ استفاده میکنند. از آنجاکه این تکنولوژی قدیمی میباشد، چند سالی است که کمپانیهای معروف و معتبر سمعکهای آنالوگ، قابل برنامهریزی و نیمه دیجیتال (دیجیتال تریمری) تولید نمیکنند
سمعک دیجیتال:
در این سمعکها از تکنولوژی دیجیتال استفاده میشود، بهطوریکه صدا به صورت یکسری اعداد کدبندی شده و در هر زمان بلندی و شدت صدا مشخص میگردد. پردازش به این روش دقیقتر و با جزئیات بیشتری همراه خواهد بود. صدای دیجیتال به صورت کاملا دقیق قابل تکرار است. صدای دیجیتال را میتوان به دفعات متعدد، بدون کاهش کیفیت تا بینهایت تکرار کرد. این کار مانند تهیه کپیهای متعدد از یک تصویر اسکن شده میباشد. سمعک 100 % دیجیتال، سمعک هوشمند و سمعک هوشمند وایرلس از تکنولوژی دیجیتال استفاده میکنند.
سمعک دارای پردازش دیجیتال سیگنال (DSP)، صداهای ورودی به میکروفون را به کدهای دیجیتالی تبدیل میکند. برای این کار، سمعک دیجیتال بایستی صداهای ورودی را به طور مرتب آنالیز کنند. اغلب سمعکها این کار را در ثانیه انجام میدهند. تعداد دفعاتی که سمعک دیجیتال صدا را در ثانیه آنالیز میکند، سرعت نمونه برادری (sampling rate) نامیده میشود.
سمعک دیجیتال سپس کدهای دیجیتالی را به بیتها (bits) تجزیه میکند. هنگامی که صداها به کدهای دیجیتالی تبدیل و به بیت ها تجزیه شد، صداها به کانالهای فرکانسی متفاوتی تقسیم میشوند. این فرایند به سمعک دیجیتال امکان میدهد، که تنظیمات در هر کانال فرکانسی دقیقا برحسب کم شنوایی و نیازهای شنیداری شما صورت بگیرد. پردازشهای دیجیتالی دیگری (مانند کاهش نویز، تراکم و جهتداری) نیز در این مرحله انجام میشود، سپس کدهای دیجیتالی دوباره ترکیب شده و با هم یکی میشوند.
مرحله آخر تبدیل کدهای دیجیتال به صدا توسط رسیور (بلندگو) میباشد، بهطوریکه صدا توسط فرد شنیده میشود.
سمعک 100% دیجیتال:
در این سمعکها پردازشگرهای دیجیتالی (DSP) امواج صوتی را به سیگنالهای دیجیتالی تبدیل میکنند، بهطوریکه علاوه بر تقویت اصوات، نسخه برداری دقیقی هم از هر صوت انجام میشود. پردازشگرهای کامپیوتری به کار رفته در این سمعکها صداهای گفتاری و سایر صداهای محیطی را آنالیز میکنند و در نتیجه پردازش پیچیدهتری در هنگام تقویت اصوات صورت میگیرد. اولین مزیت سمعکهای دیجیتال بهبود عملکرد در محیطهای نویز دار میباشد. این سمعکها نویزهای محیطی را کاهش داده، در نتیجه فرد احساس راحتی شنیداری بیشتری در محیطهای نویز دار با این سمعکها دارد. مزیت دیگر این سمعکها قابلیت تطابق و تنظیم صدا با انواع کم شنواییها میباشد.
سمعک هوشمند:
سمعک هوشمند نسل بعدی سمعکهای 100 % دیجیتال میباشد و از تکنولوژی دیجیتال در این سمعکها استفاده میشود. تمام فنآوریهای به کار رفته در سمعک هوشمند به صورت اتوماتیک انجام میشود. این سمعکها قابلیت تطابق با محیطهای مختلف شنیداری را دارند، بهطوریکه وقتی فرد وارد محیط شنیداری جدید میشود، پردازش سمعک با توجه به محیط جدید تغییر مییابد. مزیت دیگر این سمعکها توانایی ثبت و نگهداری دادهها در محیطهای مختلف میباشد.
در سمعک دیجیتال امکان شناسایی محیط فراهم نیست، ولی سمعک هوشمند دارای قابلیت شناسایی محیط و تطابق با محیطهای مختلف شنیداری را دارد.
سمعک هوشمند وایرلس (بلوتوث دار):
این سمعکها با الگو برداری از سیستم شنوایی طبیعی تولید شدهاند. تمام قابلیتهای به کار رفته در سمعک هوشمند، درسمعک هوشمند وایرلس وجود دارد، اما مزیت اصلی این نسل از سمعکها ارتباط وایرلس (بیسیم) بین دو سمعک میباشد.
با تکنولوژی وایرلس فرد لذت شنیدن طبیعی را با سودمندی و رضایتمندی بیشتری تجربه میکند. در سیستم شنوایی طبیعی هر دو گوش در مغز با هم ارتباط دارند، بهطوریکه درک گفتار در مغز بر اساس ترکیب ورودیهای رسیده از هر دو گوش صورت میگیرد.
در سمعک هوشمند وایرلس ارتباط بین دو گوش به صورت بیسیم (بلوتوث) بین دو سمعک لحاظ شده است، در نتیجه درک گفتار برای فرد بهتر انجام میشود. تفاوت بین سمعک هوشمند و سمعک هوشمند وایرلس (بیسیم) در شنوایی دو طرفه و شنوایی دو گوشی میباشد.
سمعکهای هوشمند برای فرد شنوایی دو طرفه فراهم میکنند، اما سمعکهای هوشمند وایرلس برای فرد شنوایی دو گوشی فراهم میکنند. بین شنوایی دو طرفه و شنوایی دو گوشی تفاوت وجود دارد.
در شنوایی دو طرفه، دو سیستم شنوایی وجود دارد، این دو سیستم عملکرد مشابهی دارند، اما کاملا از هم مجزا هستند و هر سیستمی کارش را مستقل از دیگری انجام میدهد و همکاری بین این دو سیستم وجود ندارد.
سمعکهای هوشمند وقتی به صورت دو طرفه تجویز میشوند، برای فرد شنوایی دو طرفه فراهم میکنند. اما در شنوایی دو گوشی علاوه بر اینکه دو سیستم شنوایی وجود دارد، این دو سیستم با همدیگر همکاری دارند و میتوانند روی همدیگر تاثیرگذار باشند و یا متناسب با نیاز یکدیگر عملکرد خود را تغییر دهند.
سمعکهای هوشمند وایرلس با شبیهسازی شنوایی دو گوشی (سیستم شنوایی طبیعی) باعث بهبود عملکرد درک گفتار و شنوایی فضایی (مکانیابی و جهتیابی) میشوند. به عبارت دیگر سمعکهای هوشمند وایرلس این توانایی را دارند، که شنوایی دو گوشی را به جای شنوایی دو طرفه برای فرد فراهم کنند. مزیت دیگر سمعک هوشمند وایرلس (بیسیم) ارتباط از طریق بلوتوث با موبایل، کامپیوتر، تلویزیون و تلفن ثابت میباشد. این ارتباط بلوتوثی باعث میشود، که فرد صدا دریافتی از این وسایل را با کیفیت بهتری دریافت کند.
سطح تکنولوژی سمعک ها :
سمعک های دیجیتال (هوشمند و هوشمند وایرلس) از نظر سطح تکنولوژی به سه گروه اصلی پایه (Basic)، محدوده میانی (Mid-Range) و عالی (Premium) تقسیم بندی می شوند. بدون در نظر گرفتن سطح تکنولوژی، همه سمعک ها در سمعک ساعی از تکنولوژی دیجیتال استفاده می کنند و دارای کیفیت صدای خوب و مناسبی هستند. همگی دارای مدار گفتار، سیستم از بین برنده فیدبک (سوت) و مدار کاهنده نویز می باشند.
سمعک های عالی Premium :
سمعک های گروه عالی بهترین سمعک و پیشرفته ترین تکنولوژی را برای گوش های شما فراهم می کنند. تکنولوژی پیشرفته در سمعک های عالی گفتار را بصورت صدایی شفاف تقویت می کند. این سمعک ها حتی در موقعیت های شنیداری مشکل عملکرد خوبی دارند.
میکروفون های سمعک روی مخاطب تمرکز می کنند و سمعک هم نویز زمینه را کاهش می دهد. این ترکیب تقویت گفتار و کاهش نویز تجربه شنیداری خوشایندی را برای فرد فراهم می کند. قیمت سمعک های Premium بالا، اما ارزشمندست!
این سمعک ها بهترین صدا و بیشترین راحتی شنیداری را در اختیار شما قرار می دهد.
ویژگی های اصلی:
- تنظیم اتوماتیک در محیط شنیداری مختلف
- بهبود آگاهی شنیداری فضایی 360⁰
- ارتباط مسقیم با سایر وسایل (موبایل و تلویزیون)
سمعک های محدوده میانی Mid-Range :
تکنولوژی به کار رفته در سمعک های محدوده میانی باعث افزایش راحتی شنیداری فرد می شود. گفتار به صورت اتوماتیک تشخیص و تقویت می شود و نویز زمینه ناراحت کننده کاهش می یابد. ویژگی های میکروفون های جهت دار این سمعک ها باعث بهبود وضوح گفتار و مکان یابی منبع صدا می شود. در برخی از این سمعک ها ارتباط با سایر وسایل بلوتوث دار (موبایل، تلفن و تلویزیون) از طریق رابط استریمر امکانپذیر می باشد.
ویژگی های اصلی:
- ارتباط وایرلس از طریق رابط با سایر منابع صوتی
- بازشناسی و تقویت گفتار
- شنوایی جهت دار آسان
سمعک های پایه Basic :
سمعک های گروه پایه در مکان های آرام و کم سر وصدا عملکرد خوبی دارند. مدار مهار کننده فیدبک این سمعک ها شنوایی راحت و بدون فیدبکی (سوت) برای فرد فراهم می کند. این سمعک ها کاملا کارآمد می باشند، اگر شما اکثر وقتتان را در منزل سپری می کنید. هر چند برای افراد فعال، با توجه به نیازهای شنیداری که دارند، سمعک های پیشرفته تری توصیه می شود.
ویژگی های اصلی:
- تکنولوژی دیجیتال و هوشمند
- تقریبا بدون فیدبک
- دارای چند برنامه شنیداری
برخلاف اکثر وسایل الکترونیکی (مثل موبایل ها) کارایی و سودمندی سمعک ها فقط به سطح تکنولوژی به کار رفته در آنها وابسته نمی باشد. به علت اینکه سمعک ها وسایل پزشکی هستند و برای اینکه عملکرد مطلوبی داشته باشند، به مهارت بالینی، دانش و تجربه شنوایی شناسی که سمعک را بهترین تجویز می کند، خیلی وابسته اند. در تجویز سمعک علاوه بر تکنولوژی، دانش و مهارت شنوایی شناس نیز عامل مهمی می باشد. به همین دلیل یک فرد ممکن است، کارایی و سودمندی متفاوتی را با یک سمعک تجربه کند. به عنوان نمونه اگر قالب گیری اولیه سمعک شما دقیق و کامل نباشد، کارایی و سودمندی سمعک کمتر خواهد بود، حتی اگر سمعک شما تکنولوژی پیشرفته ای داشته باشد.